GINOP-2.1.7-15-2016-00093 Üzleti folyamat modellező nyelv és prototípus fejlesztése a simpleSoft Kft.-nél

A kutatás és fejlesztési projektünknek köszönhetően üzleti folyamatokhoz, webes alkalmazásként munkafelületeket alkothatunk a YAML egyszerű emberi olvasásra alkalmas leíró nyelv használatával gyorsan, fejlesztési időt és pénzt megtakarítva. YAML alapú üzleti entitások és alkalmazás definíciós nyelv került kialakításra, amellyel adott üzleti entitás, azokhoz kapcsolódó státuszok és folyamatai, valamint az adatok kezelésére, jogosultságára, és megjelenítésére vonatkozó definíciók írhatóak le. A YAML nyelvre építve elkészült egy célalkalmazást előállító ASP.NET MVC alapú webes portál alapú futtatókörnyezetben működő prototípus, amelyben nyelvi paraméterek feldolgozásra kerültek és működő funkcionalitást hoztak létre egy vizuálisan is igényes webalkalmazásban.


Eredmény megnevezése: 

A projekt keretein belül több komponens került kialakításra. Kiemelten kezelve egy  YAML alapú üzleti entitás és alkalmazás definíciós nyelvet szeretnénk megalkotni. Továbbá a nyelv vizsgálatához egy Django alapú tesztkörnyezet kerül lefejlesztésre, amely a nyelv használhatóságának igazolását és a nyelv kifejlesztését támogatja.

Elkészítésre kerül továbbá egy prototípus, amelynek része a definíciós nyelvet feldolgozó, és a célalkalmazást előállító ASP.NET MVC alapú webes portál alapú futtatókörnyezet, amely az iparban is elismert és használt szabványos technológián alapul. Az így előálló eredmények szemléltetésére elkészül két általános problémát megvalósító, a nyelv által definiált mikro alkalmazás a prototípus részeként.


Eredmény leírása: 
Az eredmény alapvetően három részre bontható, az egyik rész egy YAML alapú jól olvasható definíciós nyelv elkészítése, amellyel az üzleti entitás, azokhoz kapcsolódó definíciók írhatóak le. A YAML alapú nyelv segítségével az XML-től is könnyebben áttekinthetőbb, JSON alapú szabványos felhasználhatóságra alkalmas, valamint felhasználás szempontjából könnyen kezelhető nyelvet kapunk. A nyelv hatékonyságának igazolására valamint az azonnali tesztelhetőségére Django alapú tesztkörnyezet került kifejlesztésre, nyelv szintaktikájának meghatározásával párhuzamosan. Létrejött továbbá a nyelvet feldolgozó ASP.NET MVC alapú webes futtató környezet, amely a korábban definiált nyelvi leírás alapján egy teljes értékű portálmegoldást biztosít az adott feladatok kezelésére, az üzleti folyamatokon, az adatok kezelésén át a megjelenítési és jogosultsági beállításokig egyaránt. Mindezeket a leíró nyelv segítségével fogjuk tudni definiálni. Ahhoz, hogy az eredményt minél jobban szemléltessük és átláthatóvá tegyük, a prototípus fejlesztés keretein belül elkészül két a nyelv által leírt és a webes platform által futtatott példa is. 


Az eredmény nem számszerűsíthető, egyéb tulajdonsága: 
A fejlesztés keretin belül létrejövő új definíciós nyelv egy újfajta szemléletmódot hordoz az üzleti folyamatok modellezésében, melyben nem csak az üzleti entitás leírása a cél, hanem az adatok megjelenítésére és kezelésére vonatkozó elemek is megjelennek az új nyelvben. A YAML alapú definíció az egyszerűségre és emberi olvashatóságra törekszik, mellyel akár egy, az üzleti folyamatot ismerő személy is le tud írni egy a számára szükséges alkalmazást. A megoldásunk segítségével pénzt és időt spórolva valósíthatja meg az üzleti igényeinek megfelelő terméket, minimalizálva az egyedi fejlesztéseket. Hogy a nyelv használhatóságát már a kifejlesztés ideje alatt alátámasszuk, és a kutatás közbeni visszacsatolások segítségével elősegítsük a nyelv kifejlesztését egy Django alapú keretrendszerben megírt tesztkörnyezetet hozunk létre.

A leíró nyelvben megfogalmazott igényeket az iparban támogatott és széles körben elterjedt ASP.NET MVC alapon megírt webes futtatókörnyezet dolgozza fel, amely a nyelvi definíció segítségével létrehozza a konkrét üzleti igény alapján megfogalmazott, a nyelv által leírt alkalmazást, mind adatmodellileg mind pedig működésileg. A futtató platform webes mivolta és a reszponzív megjelenítést biztosító Bootstrap keretrendszer által bárhonnan és szinte bármilyen platformon és eszközön elérhetővé válik, így lehető teszi a széleskörűen használható, könnyen hozzáférhető webes alkalmazások fejlesztését, az előre definiált jogosultsági igényeket kielégítve.
A fejlesztés által a komplex üzleti folyamatok egyszerűen modellezhetővé vállnak, valamint felgyorsul az alkalmazásfejlesztés folyamata. Előre definiált sablonmegoldásokkal egy általános problémakör könnyen testre szabható, és a fejlesztési idő minimalizálásával teljes értékű szoftvert kapunk, a nyelvi elemekre támaszkodva.
A leíró nyelv segítségével az ületi processz, a kapcsolódó adatok, valamint a megjelenítési és hozzáférési pontok, áttekinthetővé, az üzleti felhasználó és a fejlesztő számára egységessé válnak, így az egyedi igények könnyebben beilleszthetőek lesznek a rendszervbe. Továbbá minimalizálható az üzleti és a fejlesztői oldal közötti súrlódás, valamint a rendszer továbbfejleszthetősége és kibővíthetősége is lényegesen egyszerűsödik. 

SZAKMAI DOKUMENTÁCIÓK ÁTTEKINTÉSE

Ízelítő képek a prototípusról:


A nyelv alapján létrejött prototípus demo rendszere kipróbálható, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.