Duális Képzési program

2016. április 22.


Duális Képzési program
A kormányzat szándékának megfelelően, a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégiai anyaggal összhangban a Miskolci Egyetem a régió meghatározó szereplőivel együtt több karon is elindítja a duális képzési szakokat.

Az eddigi sikeres együttműködéseinken felbuzdulva - iskolaszövetkezetekkel, diákmunka közvetítőkkel, dolgozni vágyó diákokkal – a képzések keretein belül a simpleSoft kft., mint duális képzési partner vesz részt.

A duális képzés a gyakorlatigényes alapképzési (Bsc), illetve e képzési területekhez tartozó mesterképzési szakokon (Msc), felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszony keretében folyó képzés, melynek során az elméleti oktatás mellett valós, működő környezetben, képzőhelyként szerződött vállalati partnerek segítségével szerezhető gyakorlati tudást foglalja magában.

Miért jó a hallgatónak?

· Hallgatói munkabért kapsz a képzés teljes ideje alatt · Korszerű technológiákat, ipari folyamatokat ismersz meg.

· Szakmai gyakorlatot szerzel a képzési idő alatt

· Gyakorlatias tudást sajátítasz el, biztos problémamegoldó készségre teszel szert

· Munkavállalói kompetenciákkal gazdagodsz

Miért jó a simpleSoft-nak?

· A legjobban teljesítő hallgatók közül új munkavállalókat választhatunk ki

· A hosszabb gyakorlati idő alatt – biztosabbá válik az ismeretek átadása

· Potenciális munkavállalóinkat testre szabott módon képezhetjük

(szakma specifikus felkészítés, már az oktatási időszakban megvalósul)

· Szakmai támogatóként, piaci szereplőként bekapcsolódhatunk a felsőoktatás számára fontos képzési programjába

Miért jó a felsőoktatásnak?

· Az új típusú képzés új hallgatói jelentkezéseket eredményez

· Minősített gyakorlati helyeket tud biztosítani hallgatói számára

· Gyakorló szakemberek bevonásával tudja megvalósítani a képzési programot

· Elő ipari kapcsolatokra tesz szert

Mit jelent a dualitás a képzésben, munkavégzésben?

· A képzés tanévenként 2*24=48 hétből áll. Ebből évente átlagosan 26 hetet vesz igénybe az elméleti és 22 hetet a gyakorlati képzésre fordított idő. Az informatikai képzésre vonatkozóan a mi rendszerünkben az első 2 évben kevesebb gyakorlatod lesz (18 hét évente), melyet az elméleti oktatást követő időszakban kell teljesítened. Az 5. félévtől azonban magasabb óraszámban, minden héten heti 3 napban lesz lehetőséged elsajátítani a gyakorlatot a cégnél.

· A cég a hallgatóval hallgatói munkaszerződést köt, melyben a gyakorlati munkavégzés, munkakörülmények mellett rögzítésre kerül a járandóság és a szabadság. A cégek specialitásaiknak megfelelő szabadon választható tárgyakat is meghirdethetnek a duális képzésben résztvevő hallgatók részére. A képzés végén lehetőség van olyan témájú szakdolgozatot készítenie a hallgatónak, ami a cég alkalmazott kutatási témáihoz kötődik.

· A hallgatói munkaszerződés alapján fizetendő elemet törvény szabályozza, jelenlegi minimális mértéke a minimálbér 15%-a, hetente. (2016-ban ez az összeg 15.750.- Ft.) Ez a jövedelemadó és járulékmentes a hallgatói jogviszonyod miatt.



Hogyan jelentkezhetek?

1. Első lépésként eldöntötted, hogy informatikus szeretnél lenni, és beadtad jelentkezésedet a hagyományos módon az általad választott szakra a Miskolci Egyetemre (2015-töl ezt kizárólag elektronikusan a felvi.hu oldalról teheted meg).

2. Tájékozódj! A cégünk weboldalán, e-mailben a címen keresztül, illetve keress fel minket személyesen. (3525 Miskolc, Szentpáli utca 1.)

3. Válaszd ki, hogy az általad megpályázott szakon mely cégnél szeretnél duális képzésben részt venni (a duális képzési formában résztvevő cégek listáját a honlapunkon közzétesszük).

4. A jelentkezéseket folyamatosan várjuk, 2016. március. 01. – március 31. közt. Töltsd le a jelentkezési űrlapot ://www.idkk.hu weboldalról, majd kitöltve küldd el a -ra. A következő adatokra lesz szükséged:

a. személyes adatok (név, születési dátum, lakcím)

b. elérhetőségi adatok (mail cím, telefonszám)

c. tanulmányi eredmények (11. félév és év vége, 12. félév)

d. add meg a kiválasztott alapszakok sorrendjét, melyekre a duális képzési formában jelentkezel

e. add meg, hogy a választott alapszak(-ok)on mely céghez/cégekhez kívánsz jelentkezni – maximum 3 cég jelölhető meg preferencia sorrendben

f. írd le pár mondatban, hogy miért akarsz informatikus lenni, és miért ezekhez a céghez szeretnél bekerülni a duális képzésbe? Nagyon fontos, hogy ha beszélsz angolul vagy németül, akkor ezen a nyelven fogalmazd meg gondolataidat!

5. A jelentkezéseket az Informatikai Duális Képző Központ feldolgozza és továbbítja kiválasztott cégek felé.

6. A vállalatok közvetlenül veszik fel a kapcsolatot a kiválasztott diákokkal és számíthatsz személyes elbeszélgetésre is (2016. április 20. – 2016. május 31. közötti időszakban), ami alapján a végső döntés megszületik.

7. A vállalat döntéséről legkésőbb június 20-ig kapsz tájékoztatást.

8. Ez az időbeosztás lehetővé teszi, hogy ha szükséges, akkor sorrendet tudj módosítani még a felvételi folyamat lezárulta előtt. Módosítás egy alkalommal lehetséges 2016.július 10-ig!

9. Pozitív döntés esetén a vállalat feltételes hallgatói munkaszerződést köt veled, mely rögzíti a duális gyakorlati képzésre vonatkozó szabályokat, a hallgatói foglalkoztatás kereteit, illetve minden olyan egyéb feltételt, mely az adott cég esetében szükséges. Fontos, hogy te is tisztában légy a szerződés tartalmával, ezért figyelmesen olvasd el mielőtt aláírod! A szerződés azért feltételes, mert abban az esetben lép életbe, ha a hagyományos felvételi eljárás keretében felvételt nyertél a Miskolci Egyetemre.

10. Ponthatárhúzás 2016. július 26-án lesz, ekkor dől el, kiket vettek fel állami finanszírozású vagy önköltséges képzésre, illetve kiknek nem sikerült a felvételi. A duális képzési formára a vállalat által kiválasztott jelentkezőknek az általános felsőoktatási felvételi eljárás keretében felvételt kell nyerniük az adott felsőoktatási képzésre.

11. Sikeres felvételit követően az egyetemi beiratkozásnál (2016. szeptember) kell a tanulmányi irodán leadnod a duális cégtől kapott igazolást a szerződéses jogviszonyodról, ez alapján kapsz majd további tájékoztatást a teendőkről. A vállalat által kiválasztott jelentkezők a pozitív besorolási döntést (ponthatár megállapítását) és a beiratkozást követően az felsőoktatási intézménynél

4. Céges kiválasztási folyamat

A cégünk a jelentkezők adatai alapján kiválasztják és behívják a kiválasztott jelölteket. A kiválasztási folyamat lezajlását követően értesítjük a felvételre kerülő diákokat.

További információ: http://www.idkk.hu