MAGYARORSZÁGI CÉLCSOPORT ADATOK HONLAPTERVEZÉSHEZ

2015. május 26.


Webdesign trendek 2014-re

Az újév szele mindig új trendeket hoz magával a webdizájn és az által a technológia terén is. Az internet világ és a felhasználó igények folyamatosan változnak, mindig vannak újdonságok, amelyek elmozdítják a piaci elvárásokat a webes felületek terén is.

Ami tavaly trendinek számított, lehet jövőre már elavult lesz, vagy már nem annyira közkedvelt.
Cégünk mindig tájékozódik a legfrissebb divatról, technológiákról, amelyekből összegyűjtöttünk most párat, amelyek várhatóan a 2014-es év web trendjei lesznek.


1.    Idén is a Flat a menü!

A „lapos” kivitel volt az egyik legnagyobb trend irányzat 2013-ban és ez idén se lesz ez másképp. A Taco Bell-töl az Apple-ig a jelentősebb vállalatok eldobtak minden felesleges dizájn elemet és flat grafikai megoldásokat használva a funkciókra fontosságára helyezték át a hangsúlyt. Apple, például elindította a iOS7-et ami, egy extrém lapos design felületet kapott, minden egyéb csilli-billi dologtól lecsupaszítva. Ez alatt értendö a 3D-s megjelenítést, színátmeneteket is, amelyből következik, hogy alapvetően csak a sima formák és mutatók segítik a felhasználót, hogy egy egyszerűbb kezelő felületet és letisztult élményt kapjanak a termékek használata közben.


2.    Izgalmas és szokatlan tipográfia kapja el a tekinteted

Egyre több tervezők játszadozik a betűtípusokkal és ruházza fel a feliratokat egy egyedi személyiséggel. Ezekkel a betűtípusokkal közölt mondanivalók egy kicsit több hatást keltenek, minta a már megszokott Arial, Times New Roman, Helvetica, stb. Már eddig is próbáltak a tervezők egyediséget és a személyiséget kölcsönözni a logók betűinek, de ezek jelentősége most már a honlap részeként megjelenve nagy mértékben megnőtt. Annak ellenére, hogy lehet szórakoztató és játékos is, míg mások művésziek, de a profizmust sugallják. Tehát ne csodálkozzunk azon, ha arra lehet számítani, hogy több website fog majd használni kevésbé unalmas fontokat 2014-ben.



3.    Csak a lényeget akarom látni teljes szélességben, minden más tűnjön el!

Szeretnéd, hogy megtekinthesd a lényeget a honlapon zavartalanul? A weboldalak tartalmának teljes szélességü megjelenítése és a fix méretek eldobása, már eddig is népszerű volt, de az elrejthető menük teszik igazán átláthatóvá a weboldalak tartalmait. A kicsúsztatható menü akár rögzítve a lap tetején vagy oldalán a képernyőnek, lehetővé teszi, hogy a látogató a lényegre koncentrálhasson és a többi oldal tartalmát elrejtse zökkenőmentes módon, úgy hogy nem szakítja meg a böngészés élményét. Ez a minimalizmus és az egyszerűség 2.0-ás verziója.


4.    Html5-el lehetséges! Óriási videó a háttérben!

Ha egyetlen kép többet tud mondani ezer szónál, akkor gondoljunk bele, hogy egy videó mondanivalója mekkora hihetetlen hatást tud kelteni. Ez az új trend kiugróan magas népszerűségnek örvend, és ezt nem nehéz belátni, hogy miért! A látogatók figyelmét 2-3 másodperc alatt meg kell tudni fogni egy weboldalnak, mi van ha ennyi idő már elég a lényeg átadására is? Képzeljünk el egy videót, amely a háttérben egy pillanat alatt kitöltve a teljes képernyőt, áttudja adni azt, amit a cégünk képvisel: profizmus, megnyerő arculat, kimagasló szolgáltatások . Ha alkalmazzuk a nagy hátterű videókat, a webhelyünk kit fog tűnni a többiek közül, és összehasonlíthatatlan felhasználói élményt nyújt. Az oldal látogatókat eddig soha nem tapasztalt módon ismertethetik meg veled, és a céged márkájával. A html5 megoldásaival ezt gyorsan és méretgazdaságosan lehetséges kivitelezni.


5.    A végtelenbe és még tovább! 

A tartalmak áttekintése görgetéssel egy weboldalon gyorsabb és egyszerűbb, mintha kattintásokon és hivatkozásokon keresztül jutnánk el a különböző információkhoz. Ez nem a tartalom zsúfolt hosszú görgetéses megjelenítését jelenti. Az új design technikák lehetővé teszik a tartalom tökéletesen szervezett és formában történö átadását oly módon, hogy szuper könnyű legyen olvasni és megemészteni, nem beszélve arról, hogy irányítani tudjuk a látogatót a tartalmak áttekintésében. Hosszú görgetéses oldalon az elrendezés és a design látványos változásaival élvezetesebbé tesszük a böngészést és így a látogatónak könnyű elfelejteni, hogy kicsit lapoznia kell az információk között, ha keres valamit.


6.     Egyszerű színsémák

2014 –ben a szemet gyönyörködtető grafika és animáció már múltat jelenti, egyre több olyan oldalt fogunk látni amelyek egy, maximum két színt fognak használni. Az új trend az, hogy egy világos és tiszta a háttér pasztell, vagy pantone szín előtt, (fehér, zöld, világos kék, vörös, narancs, vagy szürke) áttetsző/beolvadó hátterűképeket vagy fekete/fehér szöveget helyeznek el. A hatás rendkívül minimalista és felhasználóbarát.


7.    Fókuszban a mobil technológia

A Web Design terén egy másik nagy trend  volt 2013-ban és most 2014-ben is, hogy a weboldalak kifejezetten a mobil használatra koncentrálnak. A tervezők  egyre többet dolgoznak azon,hogy az általuk készített honlap funkciói mobilon is működni tudjanak. Azok a nap mint nap használt funkciók, amelyek ezzel a szemlélettel készülnek el, mint a bejelentkezések, a szociális média integráció, e-mail feliratkozás, végtelen görgetés és sok más egyéb feature, teszik oldalak igazán könnyen használhatóvá a telefon is.


8.    Görgetésre aktiválódó animáció

Soha nem látott látványt és interakciót teszi lehetővé a HTML5 megoldásokat használó animált weboldal. Görgetésre az animációk, mint egy play gombot megnyomva lejátszódnak a háttérben és adják vissza az újabb és újabb tartalmakat. Az oldallátogató ezáltal a holnap részévé válik és vele együtt cselekszik.


Forrás: http://webdesignledger.com/